Et Innblikk i Hvordan jeg Lager Skulpturer

Dette er en skulptur laget av leire som må stekes i ovn for å herdes. Steketid avhenger av hvor mye leire som er brukt. Først starter jeg med en armering basert på en skisse av skulpturen

Deretter dekker jeg hele armeringen med leire for å få en generell fasong av hvordan skulpturen skal se ut. Dette viser meg og om jeg trenger å endre på armeringen.

Når jeg er fornøyd med fasongen kan jeg glatte ut skulpturen som gjør det lettere å starte på detaljene.

Mer detaljer legges lagvis på skulpturen, ofte starter jeg med skuldre og jobber meg bakover på skulpturen. Hodet gjør jeg gjerne ferdig helt til slutt fordi det ofte har de minste og mest delikate detaljene.

Når skulpturen er ferdig stekes den i ovnen. Når skulpturen er ferdig stekt lar jeg den kjøle seg ned i ovnen, fordi å ta den brått ut i en kjøligere temperatur kan føre til at den sprekker.

Etter steking er skulpturenklar for å males, her har jeg begynt på maleprosessen.

Screenshot 2021-01-20 at 12.39.06

Ferdig malt skulptur. Jeg begynner alltid med å spraye skulpturen med en primer som gjør at malingen setter seg bedre og får et jevnt farget utgangspunkt. Etter jeg har malt ferdig skulpturen sprayer jeg den med en beskyttende forsegling. Dette skal beskytte malingen og andredetaljer mot berøring. Om skulpturen har detaljer som skal males med en glossy maling, som for eksempel øyne, må dette gjøres etter forsegling da den har en mye mattere finish

Ofte Stilte Spørsmål

Hva lages skulpturene av?

Skulpturene lages av forskjellige typer polymer leire og diverse materialer som for eksempel tre, folie, lim, bomull, tråd, stoff osv. Merker jeg har brukt til å lage mine skulpturer er supersculpey, premo, panduro dough, fimo, monsterclay og diverse andre. Mye av materialene kjøper jeg på nett fra utlandet.

 

Hvordan lager du skulpturene?

Først tegner jeg hvordan skulpturen skal se ut med forskjellige mål og detaljer. Deretter lager jeg en armering som fungerer som et skjelett, her passer jeg på å følge målene som er skrevet. Armering kan lages av forskjellige materialer, jeg foretrekker ståltråd og sølvfolie. Jeg bruker å forsterke skjelettet med milliput der armeringen trenger det, gjerne på større skulpturer. Milliput er en 2-komponents epoxy, som blandes sammen til en leire som herdes over 24 timer. Dette gir et godt grunnlag for en god armering. Deretter legger jeg leire over armeringen og blokker ut en generell form på det jeg lager. Så jobber jeg mer med anatomien og plassering av for eksempel muskler.

Når det er gjort, og jeg har fått alle mål på plass og en generell følelse av hvordan skulpturen skal være; kan jeg begynne å lage detaljene. Ofte begynner jeg i en ende og jobber meg til den andre. Når alle detaljer er på plass og skulpturen er ferdig, steker jeg deni ovnen om jeg har brukt en leire som herdes ved steking. Etter steking/tørkingså maler jeg skulpturenog fullfører med en forsegling som skal beskytte malingenmot berøring.

Tar det lang tid å lage en skulptur?

Det avhenger helt av hva som lages, hvor detaljert det skal være og hvor stort det skal være. Det kan ta noen dager, uker eller lengre. Når selve skulpturen er laget skal den males, og selve maleprosessen kan ta flere dager.

Hvor mye koster det å få laget en skulptur av deg?

Pris avhenger av hva du ønsker å få laget, utførelse, størrelse og detaljnivå. Jeg estimerer priser basert på materiale som brukes og tid.

Hva kan jeg bestille?

Tidligere har jeg laget alt frakjæledyr til spill karakterer, og det trenger ikke bare være en skulptur. Om du for eksempel ønsker en unik bokstøtte, pynt til å ha oppå en kake eller noe unikt å pynte juletreet med, ta gjerne kontakt med meg for å forhøre deg om hva som er mulig. For øvrig lager jeg ikke biler eller andre mekaniske ting, da jeg baserer meg på mer organiske arbeid.

Hvordan er det best å ta vare på skulpturene?

Skulpturene må behandles med stor varsomhet. Skulpturene jeg lager er ikke leker og tåler ikke å falle i gulvet eller stå ute. Om jeg har brukt blyant til å tegne på små detaljer, vil forseglingen jeg påfører beskytte blyant detaljene mot å smøres utover ved berøring av skulpturen. Forseglingen beskytter ikke mot vasking. Skulpturene tåler derfor ikke vann og må rengjøresforsiktig med en tørr klut eller en kost. Skulpturene oppbevares best inni et skap der de beskyttes mot å samle støv. Skulpturenes maling kan blekes i sollys så det anbefales sterkt å plassere de unna direkte sollys. Skulpturene burde alltid oppbevares i romtemperatur, lave temperaturer over lengre tid kan føre til at de sprekker. Om man er uheldig og det knekker av en bit så tåler det fint å limes på igjen.

Om du har kjøpt en skulptur av meg og har spørsmål er det bare å ta kontakt så skal jeg hjelpe deg!